طرح پیاده راه همدان که قرار بود مکان های تاریخی و ارزشمندی همچون آرامگاه بوعلی سینا و تپه باستانی هگمتانه را به هم وصل کند این روزها با موضوع احداث 'سایت موزه' روبرو شده که می توان با استفاده از این ظرفیت، جایگاه گردشگری را در این طرح صدچندان کرد.
کد خبر: ۵۳۴۲۴۶
تاریخ انتشار: ۱۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۰ 05 December 2017
طرح پیاده راه همدان که قرار بود مکان های تاریخی و ارزشمندی همچون آرامگاه بوعلی سینا و تپه باستانی هگمتانه را به هم وصل کند این روزها با موضوع احداث 'سایت موزه' روبرو شده که می توان با استفاده از این ظرفیت، جایگاه گردشگری را در این طرح صدچندان کرد.

به گزارش ایرنا، سال گذشته طرح پیاده راه سازی 6 رینگ تاریخی همدان از خیابان بوعلی، به عنوان یکی از مهمترین خیابان های منتهی به میدان مرکزی شهر همدان کلید خورد و در همان سال در سطح 20 هزار مترمربع بهره برداری شد.

امسال نیز در ادامه آن طرح، اجرای راه سازی میدان امام خمینی(ره) و خیابان اکباتان با پیش بینی اعتبار یکصد میلیارد ریال آغاز شد و قرار بود به در مدت 6 ماه این طرح اجرایی شود تا مسیری گردشگری میان 2 اثر تاریخی آرامگاه بوعلی و تپه هگمتانه ایجاد شود.

طرح پیاده راه سازی در خیابان بوعلی به عنوان یک طرح پایلوت گردشگری مورد استقبال شهروندان قرار گرفت و در ادامه این طرح در محدوده میدان امام خمینی(ره) و خیابان اکباتان با حدود 65 درصد پیشرفت فیزیکی در حال اجرا بود که در جریان گودبرداری ها، 2 تابوت شکته سفالی متعلق به دوران اشکانی و تعدادی تکه های سفال متعلق به دوره های مختلف تاریخی از زمان مادها تا دوران اسلامی در این مسیر کشف شد؛ آثاری که به عنوان نمونه ای از مهمترین نشانه‌های تاریخ و تمدن این سرزمین مورد توجه رسانه ها، متولیان حوزه میراث فرهنگی و فعالان اجتماعی قرار گرفت.

با کشف این آثار مقرر شد کاوش های اضطراری برای کشف احتمالی دیگر آثار مدفون در این محدوده ادامه یابد اما اهمیت موضوع زمانی اوج گرفت که موضوع احداث سایت موزه برای نمایش آثار باستانی کشف شده از این محدوده مطرح شد و حساسیت آن به دغدغه بسیار مهم هنرمندان و دوستداران میراث فرهنگی و باستانی تبدیل شد.

این دغدغه تا جایی قوت گرفت که 21 نفر از هنرمندان و فعالان مدنی برای حفاظت از محوطه باستانی امام خمینی(ره) همدان نامه ای را امضا کردند و خواستار ایجاد یک سایت موزه برای حفظ و نمایش آثار و فضای کاوش شده در میدان امام خمینی(ره) همدان شدند تا گردشگران با نمونه ‌ای از شیوه زندگی دوره‌ های مختلف در این شهر تاریخی آشنا شوند و میراث گرانبهای این دیار با دخل و تصرف کمتری برای آیندگان باقی بماند.

در این نامه آمده است: «تجربه نشان داده ملتی که حرمت گذشتگان را حفظ نکند، نمی‌ تواند چشم‌انداز روشنی برای آیندگان ترسیم کند؛ حفاظت از میراث ملموس و ناملموس پیشینیان و تاکید بر هویت تاریخی ملت‌ هاست ولی متاسفانه ما به این اصل کم ‌توجه بوده‌ایم.

برخی از شهروندان، میراث هویتی ملموس را به ‌سان عتیقه می ‌بینند و به ارزش‌های معنوی آن توجهی ندارند اما دوستداران تاریخ و فرهنگ و مدیران دولتی می ‌توانند در پاسداری از این میراث دوشادوش هم موفق عمل کنند.

در روزهای گذشته نیز در پی کاوش‌های میدان امام خمینی(ره) آثار سفالی و سنگی باارزشی از دوره‌های مختلف تاریخی به دست آمد که حکایت گر اهمیت این کهن شهر است و نشان می ‌دهد این شهر قدیمی، ادامه‌ دهنده تمدن‌ های مهمی در منطقه است؛ تمدن‌هایی که هر یک در دوره‌ هایی از تاریخ، جایگاه ویژه‌ای داشته اند.

بی‌ گمان محوطه باستانی هگمتانه، آثار تاریخی خیابان سنگ شیر، تابوت‌ کشف شده در کوچه جراحان و دیگر یافته‌های باستانی، نشان از پیشینه‌ غنی تاریخی در مرکز شهر دارد و آثار کشف شده از میدان مرکزی همدان نیز کم ‌ارزش‌تر از آثار پیش ‌یافته نیست.

اگر بخواهیم از نظر جایگاه و پایگاه تاریخی و فرهنگی به این یافته و سرمایه مهم ننگریم، می‌ توانیم به‌ عنوان یک منبع درآمد پایدار و یک جاذبه کم‌ نظیر گردشگری به آن نگاه ویژه‌ای داشته ‌باشیم و باور کنیم که یکی از مولفه‌ های گردشگر پذیری شهرهای تاریخی، توجه به میراث فرهنگی منطقه است.

پیشنهاد ما به عنوان امضا کنندگان بیانیه این است که آثار و فضای کاوش شده در قالب یک سایت موزه حفظ شود و با عایق ‌کاری اطراف آن، با یک پوشش شیشه‌ ای در معرض بازدید عموم قرار گیرد تا گردشگران با نمونه‌ای از شیوه زندگی دوره‌های مختلف در این شهر تاریخی آشنا شوند.

همچنین در ادامه‌ سنگفرش کردن و پیاده‌ راه ‌سازی، حفاری کمتری صورت بگیرد و از حفاری عمیق خودداری شود تا این میراث با دخل و تصرف کمتری برای آیندگان باقی بماند.

تصمیم عجولانه مسئولان در چنین اتفاقاتی نتیجه زیان‌ باری را در پی داشته و اگر مسئولان از چنین ظرفیتی برای توسعه گردشگری در شهر غفلت کنند، آماج سرزنش آیندگان قرار خواهند گرفت؛ ما از مدیران می ‌خواهیم از تجربه کشورهای دیگر در ساخت سایت موزه‌های شهری، استفاده کنند، به خواست و مطالبه شهروندان احترام بگذارند و این فرصت طلایی را از دست ندهند.»

این نامه را پرویز پرستویی، مهتاب کرامتی، مسعود جعفری جوزانی، هانیه توسلی، بهرام افشاری، مجید برزگر، بهرام بهرامیان، ناصر پلنگی، بهرام توکلی، امین جعفری، احمدرضا درویش، امیرشهاب رضویان، حسین زندی، مهرداد زاهدیان، فرزاد سپهر، رابعه مدنی، محمد نصرتی، مهرداد نصرتی، علیرضا بهرامی، جلیل اکبری صحت، عبدالله باکیده، حسن گوهرپور امضا کرده ‌اند.
در همین راستا حدود 300 تن از فعالان فرهنگی و هنری همدان نیز با امضای نامه ای خواستار رسیدگی به این مطالبه ملی و ساخت موزه در میدان مرکزی شهر همدان شدند.

در بخشی از این نامه آمده است: «پیرو کاوش و کشف آثار تاریخی و باستانی در روزهای اخیر در میدان امام خمینی(ره) شهر همدان، مهر تاییدی بر پایتخت تاریخ و تمدن بودن این استان خورده شد و احساس هویتی بیش از پیش به مردم این دیار بخشید اما اینک ما مردم، نخبگان، فعالان، دلسوزان و ... باید به وظیفه تاریخی خود در این بزنگاه اثربخش عمل کنیم.

آثار کشف شده باز تولید کننده هویت ملی برای مردم است که باید برای آیندگان و نسل های دیگر حفظ شود چرا که در دنیای جدید امروز یکی از عوامل از خودبیگانگی فرهنگی، فقدان احساس هویت است که باید به نحو احسن به آیندگان سپرده شود.

لذا در راستای حفظ این آثار ملموس فرهنگی، جمعی از هنرمندان، فعالان اجتماعی و جوانان در اینجا از مسئولان ذیربط، خواستار ایجاد سایت موزه در میدان امام همدان هستند؛ چرا که این امر هم می تواند در جذب گردشگر اشتغالزایی موثر باشد و هم مجموعه ای ماندگار و منحصر به فرد را بوجود می آورد که برای همگان نیز در معرض دید است. 

همچنین ایجاد این مجموعه می تواند سند افتخاری برای مردم و شهر می باشد و در برند سازی همدان در صنعت توریسم موثر است.»

در هیمن ارتباط مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در خصوص دغدغه هنرمندان برای حفظ آثار باستانی و ایجاد سایت موزه در میدان امام خمینی(ره) گفت: نامه ها و طومارهایی که در این ایام برای حمایت از میراث فرهنگی و باستانی دیار دارالمومنین همدان امضا می شود، نشان دهنده حساسیت خوب هنرمندان، حامیان میراث فرهنگی و اقشار مختلف مردم نسبت به تاریخ و تمدن استان است که این امر سرمایه ای ارزشمند برای ما بوده و قابل تقدیر و ستایش است.

علی مالمیر افزود: تاکید بر ایجاد سایت موزه در میدان امام خمینی(ره) در این نامه ها، پیشنهادی قابل تامل است که به مسایل فنی بستگی دارد و باید بررسی شود که در آن مکان می توان سایت موزه ایجاد کرد یا باید جای دیگری را برای این کار در نظر گرفت.

وی با بیان اینکه باید با تداوم کار کاوش ها، نتیجه نهایی استخراج و احصا شود، اظهار کرد: همه دغدغه مندان حوزه میراث فرهنگی اطمینان داشته باشند با توجه به ماهیت ارزشمند میراث فرهنگی، آثار باستانی و تاریخی همدان، این دغدغه بیش از همه برای متولیان اداره میراث میراث فرهنگی است و اگر ظرفیت ایجاد سایت موزه ای در این مکان وجود داشته باشد می تواند برای گردشگری شهر بسیار ارزشمند باشد و کیفیت پیاده راه را نیز ارتقا دهد.

مالمیر اظهار کرد: این دغدغه و نگاه در شهرداری همدان نیز وجود دارد و در این حوزه هیچ گونه مشکل و اختلاف نظری میان میراث فرهنگی و شهرداری وجود ندارد و این از نکات مثبت موضوع است.

وی تاکید کرد: باید اجازه دهیم بحث کاوش ها به پایان برسد و با مشورت متولیان شهرداری، استانداری و راه و شهرسازی و با استفاده مطلوب تر و بهتر از این اطلاعات و داده ها و شرایطی که در میدان امام خمینی(ره) رخ داده، تصمیم های مناسب و کارشناسی گرفته و در این زمینه اطلاع رسانی شود.

رئیس شورای اسلامی شهر همدان نیز در این خصوص گفت: من دغدغه، دلسوزی و درخواستی که هنرمندان، نخبگان و چهره های مختلف ملی و فرزندان دیار هگمتانه برای پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین دارند ارج می نهم و دست همگی آنها را به گرمی می فشارم.

ابراهیم مولوی افزود: میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، شهرداری و مدیریت ارشد استان به این قضیه دلسوزانه نگاه می کنند و در صورتی که توان و ظرفیت لازم وجود داشته باشد، موزه شیشه ای منحصر به فردی در مرکز میدان امام خمینی(ره) احداث می شود.

وی اظهار کرد: این سایت موزه فرصتی برای جذب گردشگران و شناساندن هویت تاریخی همدان به مسافران است و تا جای ممکن از این فرصت دریغ نخواهیم کرد.

اهمیت موضوع کاوش ها و حفظ میراث فرهنگی و باستانی پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین به حدی است که استاندار همدان نیز به همراه مسئولان ذیربط در محل کاوش های میدان امام خمینی(ره) حاضر شد و از نزدیک روند کاوش ها را مورد بررسی قرار داد.

محمدناصر نیکبخت در این بازدید گفت: کاوش در محوطه تاریخی میدان امام خمینی(ره) واقع مرکز شهر همدان بی وقفه ادامه خواهد داشت و برای این منظور پنج میلیارد ریال اعتبار اختصاص می یابد تا نتیجه نهایی این طرح از سوی متخصصان اعلام شود.

وی با اشاره به بیانیه تعدادی از هنرمندان در خصوص ادامه کاوش های باستان شناسی در تپه هگمتانه و ایجاد سایت موزه در میدان امام خمینی(ره) افزود: ورود هنرمندان به این مقوله دغدغه خوبی است و باعث شد که جدی تر به موضوع ورود کنم.
نیکبخت اضافه کرد: امروز معترضیم که زمان طاغوت اجرای برخی طرح ها در این منطقه موجب شده که به پاره ای از آثار تاریخی و باستانی آسیب وارد شود، پس تا می توانیم اکتشاف را ادامه می دهیم تا زمانی که متخصصان اعلام کنند که ضرورت ندارد و به خاک بکر رسیدیم.

وی بیان کرد: نباید عملکردها به گونه ای باشد که طرح کاوش در این نقطه نیمه کاره رها شود و در آینده بگوییم ای کاش کاوش ها را ادامه می دادیم.

استاندار همدان با بیان اینکه در صورت نتیجه بخش بودن کاوش ها، طرح احداث موزه در ابن منطقه عملیاتی می شود، افزود: باید از فرصت ایجاد شده استفاده کرد و این کار را انجام دهیم تا نمادی زیبا و در خور شان برای شهر همدان ایجاد شود.

وی به پرداخت دستمزد کاوشگران تاکید و اضافه کرد: باید هرچه سریعتر دستمزد کاوشگران پرداخت و تا پیش از بارش برف برای اجرای کاوش ها، فضای سرپوشیده طراحی شود.

به گزارش ایرنا، بی تردید اجرای طرح پیاده راه با احداث سایت موزه در مرکز آن، معنا و مفهومی والاتر در عرصه گردشگری کشور و حتی جهان پیدا می کند و می تواند سکویی برای شتاب گیری توسعه صنعت گردشگری در استان همدان و حتی کشور باشد و فضایی را فراهم کند که گردشگران قدم بر پیاده راهی بگذارند که تاریخ چند هزار ساله را روایت می کند.



اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار